Siirry sisältöön

 • Aatos Perheklinikka
  • Palvelut ja hinnasto
  • Asiantuntijat
  • Materiaalit
  • Blogi
  • Yhteys

  Lapsen toivominen ja odottaminen, synnytys ja vanhemmaksi tuleminen ovat erityisiä elämänvaiheita, jotka herättävät paljon toiveita ja kysymyksiä – ja usein myös huolia. Suhde vauvaan alkaa rakentua jo raskauden aikana, ja vauvasta syntyy mielikuvia, jotka elävät raskauden edetessä.

  Raskausajan kysymykset ja huolet liittyvät usein konkreettisesti odottajan omaan ja vauvan vointiin, lähestyvään synnytykseen, vauva-aikaan ja ylipäänsä muuttuvaan elämäntilanteeseen. Mahdolliset aiemmat kuormitustekijät aktivoituvat herkästi raskauden aikana tai varhaisessa vauvavaiheessa. Sellaisia ovat esimerkiksi menetyskokemukset, lapsettomuushistoria ja aiemmat mielialaoireet.

  Vauvan synnyttyä suhde lapseen konkretisoituu: miten hoivata ja rauhoittaa vauvaa, miten lukea vauvan viestejä ja vahvistaa yhteyttä pienokaisen kanssa. Kysymykset vauvan unesta ja syömisestä, kasvusta ja kehityksestä voivat huolestuttaa, ja lapsen itkuisuus ja oma väsymys tuntuvat kuormittavilta. Vauvalla todettu tai epäilty sairaus tai vanhemman oman terveyden haasteet varjostavat vauva-aikaa erityisellä tavalla.

  Samalla kun raskaus- ja vauva-aika on altis erilaisille huolenaiheille, se on myös otollinen vaihe hoidolliselle avulle. Pysähtyminen ajankohtaisen tilanteen äärelle ja huolen kanssa kuulluksi tuleminen tukevat vauvan ja vanhemman hyvinvointia ja heidän suhdettaan.

  Raskaus- ja vauva-ajan hoidollinen tuki tarkoittaa käytännössä yksittäisinä käyntejä vastaanotolla tai koko perheen kanssa lyhyinä hoidollisina jaksoina. Terapeutin kotikäynti on usein hyvä vaihtoehto.

  Tarvittaessa voidaan suunnitella myös tiiviimpi psykoterapeuttinen hoito. Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia on hoitomuoto, joka tehdään raskaus- ja vauva-aikana tai pikkulapsiaikana (0–3 v). Se koostuu yleensä viikoittaisista tapaamisista vastaanotto- tai kotikäynteinä, jolloin yksi tai molemmat vanhemmat sekä lapsi ovat mukana.

  Kumpulantie 7 A

  00520 Helsinki

  Katutaso & 3. kerros